Naleśniki z serem i sosem malinowym

0
870
Rate this post

Przed Wami kolejny przepis, w którym maliny odgrywają pierwszoplanową rolę. Naleśniki z nadzieniem serowym z delikatnym sosem malinowym, bitą śmietaną oraz płatkami migdałowymi skuszą nie jedno podniebienie 🙂

Składniki:

Ciasto (ok 14 sztuk)

  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • ok 20 dkg mąki

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na ok 20 minut. Smażymy na patelni z obydwu stron na złoty kolor.

Nadzienie:

  • 25 dkg twarogu
  • 3 – 4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mleka
  • świeże maliny

Twaróg łączymy i mieszamy z cukrem, jogurtem oraz mlekiem, na koniec dodając świeże maliny.

Sos malinowy:

  • 20 dkg malin
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropel olejku cytrynowego

Maliny miksujemy za pomocą blendera , dodajemy cukier puder oraz olejek, podgrzewamy na palniku doprowadzając do zagotowania.

Bita śmietana:

  • 20 dkg słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru

Składniki ubijamy mikserem na gładką i puszystą masę, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Dodatkowo:

  • uprażone płatki migdałowe
  • listki mięty

Ciasto naleśnikowe przekładamy masą serową, dodajemy kleks bitej śmietany, polewamy sosem malinowym, dekorujemy płatkami migdałowymi, malinami oraz listkami mięty.

Smacznego!