Rozkoszne w smaku babeczki, które wręcz rozpływają się w ustach. Kompozycja malin i białej czekolady zdaje się być połączeniem idealnym, a dodatkowy posmak cytryny sprawia, że przepis warto dołączyć do zeszytu z kulinarnymi inspiracjami ; ) Przekonajcie się sami.
Składniki na 12 muffinek:
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 120 ml mleka
- 1 duże jajko
- ok 50 malin
- pół tabliczki czekolady
Tradycyjnie, w jednym naczyniu mieszamy składniki “suche” – mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny. W drugim łączymy ze sobą składniki “mokre” – roztopione i przestudzone masło, sok z cytryny, jajko oraz mleko. Zawartość obydwu naczyń mieszamy ze sobą, a powstałą masę przelewamy do papilotek. Na wierzch wykładamy maliny oraz pokrojoną, białą czekoladę.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 – 25 minut. Gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem.