Od dłuższego czasu na blogu nie pojawił się żaden przepis na zdrowe, a zarazem słodkie co nieco. Nadrabiam zaległości 🙂 Zapraszam na brownie z kaszą jaglaną z dodatkiem czekolady i masła orzechowego. Palce lizać 🙂

Składniki:

  • 30 dkg kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady z karmelem
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości (ok 15 min). Odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę łamiemy na kosteczki, dodajemy masło orzechowe, całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy po piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 50- 60 minut. Po wyjęciu w pieca, dekorujemy wypiek polewą i orzechami.  Zanim skusimy się na pierwszą porcję ciasta, powinno ono przestygnąć, a masa nieco stężeć.

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady z orzechami + 1-2 łyżki mleka- roztopione w kąpieli wodnej
  • posiekane orzechy włoskie lub arachidowe

Smacznego!