Burgery z indyka z dodatkiem cukinii i marchewki

0
818
Rate this post

Czyli danie główne, które zaserwowałam sobie na ostatni dzień Detoksu Jaglanego 🙂 Burgery w takim wydaniu są nie tylko zdrowe, ale i zapewniają uczucie sytości na dosyć długo. Przez ostatnie dni wyeliminowałam całkowicie mięso, jednak na podsumowanie postanowiłam przełamać nieco menu. Przed Wami mega wypasione burgery – przygotowane na podstawie przepisu z książki „Jaglany Detoks” Marka Zaremby.

Składniki (6 burgerów):

  • 40 dkg mięsa mielonego z indyka (bądź kurczaka)
  • 1 mała cukinia, starta na drobnych oczkach
  • 2 małe marchewki, obrane, starte na drobnych oczkach
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 6 łyżeczek mielonego siemienia lnianego
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki natka pietruszki
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jabłko, pokrojone na plasterki, upieczone
  • 1 burak, pokrojony na plasterki, upieczony
  • 6 pomidorów, pokrojonych na połówki, upieczonych
  • rukola
  • czerwona cebula, pokrojona w pióra

+ frytki z batatów (bataty obieramy, kroimy w paseczki, oprószamy solą i skrapiamy odrobiną oliwy; pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni)

Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy cebulę, czosnek oraz przyprawy. W drugiej miseczce umieszczamy cukinię wraz z marchewkę, oprószamy solą; gdy puszczą wodę, odsączamy porządnie z jej nadmiaru. Dodajemy do mięsa wraz z natką pietruszką, siemieniem lnianym oraz octem. Wyrabiamy na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej burgery. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez 25- 30 minut. Burgery serwujemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!