Kasza gryczana jest jedną z moich ulubionych. Stanowi świetną bazę wielu zdrowych i smacznych potraw- może występować w roli głównej jako kaszotto z ulubionymi dodatkami, uzupełniać farsz naleśników, czy pierogów. Dzisiaj wylądowała na talerzu pod postacią kotlecików z porem oraz fetą 🙂
Składniki (10 sztuk):
Burgery:
- 200 kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pora
- 1 łyżka masła i oleju
- rozmaryn
- zioła prowansalskie
- 100 g sera feta
- ostra papryka w proszku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- po 2 łyżki bułki tartej i mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odkładamy do przestudzenia. Czosnek oraz cebulę siekamy, pora kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dodajemy rozmaryn, zioła prowansalskie, oprószamy solą i podsmażamy przez kilka minut.
Do misy przekładamy kaszę gryczaną, zawartość patelni, dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki, pokruszony ser feta, paprykę, pieprz, jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Wyrabiamy jednolitą masę i formujemy z niej kotleciki. Smażmy na rozgrzanym oleju na lekko złotawy kolor.
Dip:
- 1 zielony ogórek
- 1 jogurt naturalny (180 g)
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Ogórek obieramy, ścieramy na tarełku, oprószamy solą i odstawiamy na kilkanaście minut, aż puści nadmiar wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy wraz z ogórkiem do jogurtu naturalnego. Doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy.
Smacznego!