Burgery z kaszy gryczanej, pora i fety z dipem czosnkowo- ogórkowym

0
1208
Rate this post

Kasza gryczana jest jedną z moich ulubionych. Stanowi świetną bazę wielu zdrowych i smacznych potraw- może występować w roli głównej jako kaszotto z ulubionymi dodatkami, uzupełniać farsz naleśników, czy pierogów. Dzisiaj wylądowała na talerzu pod postacią kotlecików z porem oraz fetą 🙂

Składniki (10 sztuk):

Burgery:

  • 200 kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka masła i oleju
  • rozmaryn
  • zioła prowansalskie
  • 100 g sera feta
  • ostra papryka w proszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • po 2 łyżki bułki tartej i mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odkładamy do przestudzenia. Czosnek oraz cebulę siekamy, pora kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dodajemy rozmaryn, zioła prowansalskie, oprószamy solą i podsmażamy przez kilka minut.

Do misy przekładamy kaszę gryczaną, zawartość patelni, dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki, pokruszony ser feta, paprykę, pieprz, jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Wyrabiamy jednolitą masę i formujemy z niej kotleciki. Smażmy na rozgrzanym oleju na lekko złotawy kolor.

Dip:

  • 1 zielony ogórek
  • 1 jogurt naturalny (180 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Ogórek obieramy, ścieramy na tarełku, oprószamy solą i odstawiamy na kilkanaście minut, aż puści nadmiar wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy wraz z ogórkiem do jogurtu naturalnego. Doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy.

Smacznego!