Burgery

Burgery z kaszy jaglanej i soczewicy

15 Styczeń 2016
DSC02752zzz

Co na dzisiaj? Vege burgery na bazie kaszy jaglanej i soczewicy, z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.

Składniki (12 burgerów):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • sos sojowy
  • garść ziaren słonecznika
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • kmin rzymski
  • kolendra
  • ostra papryka
  • oregano
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • bułki
  • pomidory
  • sałata lodowa lub rukola
  • camembert

Kaszę jaglaną oraz soczewicę (do wody dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy, po ugotowaniu wyrzucamy) gotujemy do miękkości, odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Czosnek oraz cebulę drobno siekamy, marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarełku. Warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy kmin rzymski oraz kolendrę, rumieniąc na lekko złoty kolor. Studzimy.

W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki na burgery, doprawiamy przyprawami i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa na początku jest dosyć kleista, dlatego stopniowo dodajemy bułkę tartą, do momentu uzyskania pożądanej gęstości. Formujemy burgery, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

DSC02752zzz

Przepis bierze udział w akcji:

 Ham vs Vege Burger

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz