Camembert z czosnkiem i tymiankiem

0
653
Rate this post

Inspiracją do tego przepisu stał się jeden z ostatnich postów Zosi z bloga makecookingeasier.pl. Nigdy dotąd nie miałam okazji przygotowywać konfitury z cebuli, dlatego postanowiłam odmienić dotychczasowy stan rzeczy. Kompozycja delikatnego smaku sera camembert z winnym aromatem konfitury na długo rozpływała się w ustach, a czas delektowania upływał wyjątkowo przyjemnie.

Składniki:

  • ser camembert
  • świeży tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • pomarańcza
  • pieczywo tostowe

Ser nacinamy nożem wzdłuż i wszerz, tworząc kratownicę, do której wkładamy pokrojone ząbki czosnku oraz tymianek. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-8 minut. Podajemy z pomarańczką, pieczywem tostowym oraz konfiturą z czerwonej cebuli.

Konfitura z czerwonej cebuli:

  • 4 duże czerwone cebule
  • rodzynki
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, tymianek

Do nagrzanego rondelka o teflonowym spodzie wsypujemy brązowy cukier, czekamy aż się skarmelizuje. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do karmelu, smażymy przez chwilę, by puściła nieco soku. Dodajemy miód, wino, ocet oraz rodzynki, doprawiamy przyprawami. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając.