Ciasteczka muesli

0
2303
3/5 - (1 vote)

Ostatnio mam przysłowiowego bzika na punkcie ciasteczek własnej roboty. Piekąc je samodzielnie, mam świadomość co tak naprawdę spożywam- bez zbędnych ulepszaczy, barwników, itp. zakwaszaczy organizmu. Te bogate w bakalie i płatki owsiane są zdrową przekąską i źródłem wartości odżywczych. Oczywiście pamiętajmy by nie ulec pokuszeniu- dwa dziennie w zupełności nam wystarczą, choć kuszą, oj kuszą 🙂

Składniki:

Inspiracja- blog mojewypieki.com

  • 160 g masła (roztopionego)
  • 1 szklanka muesli
  • 3/4 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki otrębów orkiszowych
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki (35 g) ziaren sezamu
  • garść żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 roztrzepane jajko

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie wyrabiamy. Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (pamiętając o zachowaniu odstępów). Każde z nich delikatnie spłaszczamy łyżeczką. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok 15 minut. Po wyjęciu z pieca będą nieco miękkie, lecz po wystudzeniu przybiorą właściwą konsystencję.

Smacznego!

Źródło: https://www.gryfabularne.pl/stranger-things-po-drugiej-stronie.html