Ciasteczka orkiszowe

0
2558

Ciasteczko? Zdrowe, bo orkiszowe. Poniższy przepis jest błyskawiczny w przygotowaniu, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, by za chwilę wyjąć z pieca dwie duże blachy, wypełnione aromatycznymi słodkościami. Takie wypieki to ja lubię 😉

Ciasteczka orkiszowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków orkiszowych
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 50 g żurawiny
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wszystkie wyżej wymienione produkty umieszczamy w jednym naczyniu. Wyrabiamy ręką do momentu połączenia się składników. Z masy formujemy niewielkiej wielkości kuleczki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczamy. Należy zachować ok 2 cm odstępy, ponieważ ciasteczka podczas pieczenia nieco urosną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, wyjmujemy po ok 12 minutach.

Smacznego!