Chrupiące, zdrowe, aromatyczne. Ciasteczka owsiane już po raz kolejny zagościły na stole, gdyż są idealną przekąską na zimowe dni. Warto spróbować 😉

Składniki:

  • 20 dkg masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 0/5 szklanki mąki wieloziarnistej
  • 0/5 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 0/5 szklanki kokosu
  • 2 garści suszonej żurawiny

+ polewa czekoladowa

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, a następnie pozostałe składniki, całość dokładnie miksujemy. Z masy formujemy kuleczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na koniec spłaszczając je łyżeczką. Ciasteczka układamy w 2-3 cm odległości od siebie, gdyż sporo wyrastają. Pieczemy na złoty kolor (ok 15 min) w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka możemy udekorować polewą czekoladową.

Smacznego!