Za co kochamy sezon wiosenno- letni? Na długiej liście wymieniam między innymi przepyszne owoce, z których można wyczarować słodkie wypieki. Dzisiaj przed wami ciasto ze śliwkami i kruszonką, tyle co wyjęte z piekarnika 🙂 Może skusicie się na kawałeczek?

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dkg margaryny
  • 45 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

powidła śliwkowe

+ 50 dkg – 70 dkg śliwek

Z podanych składników wyrabiamy na stolnicy ciasto. Rozwałkujemy je i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami i wykładamy śliwki pokrojone w “ósemki”.

Kruszonka:

  • 7 dkg mąki
  • 5 dkg cukru
  • 5 dkg masła

Składniki umieszczamy w miseczce i wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią owoce.

Pieczemy przez ok 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!