Dania główne

Curry pomidorowe z rybą i soczewicą

22 Kwiecień 2017
Curry pomidorowe z rybą i soczewicą

Curry pomidorowe z rybą i soczewicą, zieloną fasolką szparagową, natką pietruszki na bazie mleka kokosowego. Szybkie w przygotowaniu i sycące danie jednogarnkowe :)

.

Curry pomidorowe z rybą i soczewicą

.

Składniki (4 porcje):

  • 4 filety ryby- u mnie morszczuk
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oleju kokosowego

W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz cebulą, podsmażamy aż się nieco zarumienią. Dodajemy curry, mieszamy, a następnie pomidory z puszki. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem oraz oregano, całość podsmażamy przez ok 3 minuty. Wlewamy bulion warzywny, przecier pomidorowy, dorzucamy fasolkę oraz soczewicę, całość gotujemy przez 10 minut. Dodajemy pokrojone kawałki ryby, gotujemy kolejne 5 minut. Wlewamy mleko kokosowe, dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki. Pozostawiamy danie na palniku przez dodatkowe 3 minuty, mieszamy. Gotowe!

Curry pomidorowe z rybą i soczewicą Curry pomidorowe z rybą i soczewicą

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz