Curry z dynią i ciecierzycą- danie niezwykle aromatyczne i rozgrzewające od środka. Idealne na chłodniejsze jesienne dni.
.
Curry z dynią i ciecierzycą
.
Składniki (6 porcji):
- 60 dkg dyni, obranej pokrojonej w kostkę
- 1,5-2 szklanki ciecierzycy, ugotowanej
- 4 ząbki czosnku
- 2 garście liści szpinaku
- 750 ml bulionu warzywnego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- po 1/2 łyżeczki: kolendry, imbiru, kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- + do podania ugotowany ryż
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy- kolendrę, imbir, kurkumę, curry oraz paprykę. Smażymy mieszając przez ok 2 minuty. Wrzucamy dynię oraz ciecierzycę, podsmażamy przez kilka minut. Całość zalewamy bulionem, passatą oraz mlekiem kokosowym. Dodajemy koncentrat, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez ok 15 minut. Do dania dodajemy liście szpinaku, gotujemy przez dodatkową minutę, aż nieco zwiędną. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy