Odkąd odkryłam niezliczone możliwości zastosowania kaszy jaglanej, coraz częściej gości ona na stole pod postacią deserów i ciast. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny, wilgotny, czekoladowy wypiek, który uzależnia 🙂 Warto wypróbować i dodać do kulinarnego przepiśnika.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 100 ml oleju
  • 4 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • suszona żurawina

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ok 15 minut), odstawiamy do przestudzenia, a następnie blenderujemy na jednolitą masę. Dodajemy olej, jajka, mleko, kakao oraz cukier, całość dokładnie mieszamy (masa wychodzi dosyć rzadka, lecz podczas pieczenia gęstnieje). Na koniec dorzucamy posiekaną gorzką czekoladę oraz żurawinę. Ciasto umieszczamy w blasze o wymiarach 20×20 wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 35- 40 minut. Przed podaniem roztapiamy na parze mleczną czekoladę i dekorujemy nią ciasto.

Smacznego!