Deser jaglany z truskawkami

0
668
Rate this post

Delikatny krem o lekko czekoladowym posmaku, podany z sosem truskawkowym, wzbogacony o świeże nuty mięty i cytryny. Tak smakuje jedna z propozycji słodkiego, wakacyjnego deseru 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 20 dkg truskawek + kilka do dekoracji
  • poziomki
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • listki mięty
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mleka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • płatki migdałowe

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok 15 minut). Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, umieszczamy w blenderze, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Odstawiamy. Ugotowaną kaszę również przekładamy do blendera, łączymy z 2 kostkami czekolady, 1 łyżeczką cukru trzcinowego, miodem, mlekiem, olejkiem cytrynowym, 1/2 ilości skórki cytrynowej, całość dokładnie mieszamy. Na dno miseczek wlewamy sos truskawkowy, dodajemy krem jaglany, całość dekorujemy świeżymi truskawkami, poziomkami, jogurtem naturalnym, skórką cytrynową, miętą, czekoladą oraz płatkami migdałowymi.

Smacznego!