Desery Kasze

Deser jaglany z truskawkami

15 Czerwiec 2015
DSC09891zzzz

Delikatny krem o lekko czekoladowym posmaku, podany z sosem truskawkowym, wzbogacony o świeże nuty mięty i cytryny. Tak smakuje jedna z propozycji słodkiego, wakacyjnego deseru :)

Składniki (2 porcje):

  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 20 dkg truskawek + kilka do dekoracji
  • poziomki
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • listki mięty
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mleka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • płatki migdałowe

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok 15 minut). Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, umieszczamy w blenderze, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Odstawiamy. Ugotowaną kaszę również przekładamy do blendera, łączymy z 2 kostkami czekolady, 1 łyżeczką cukru trzcinowego, miodem, mlekiem, olejkiem cytrynowym, 1/2 ilości skórki cytrynowej, całość dokładnie mieszamy. Na dno miseczek wlewamy sos truskawkowy, dodajemy krem jaglany, całość dekorujemy świeżymi truskawkami, poziomkami, jogurtem naturalnym, skórką cytrynową, miętą, czekoladą oraz płatkami migdałowymi.

Smacznego!

DSC09888zzz DSC09891zzzz DSC09892zzzz DSC09894zzzz DSC09895zzzz DSC09899zzz DSC09901zzz

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz