Desery

Desernik jaglany

5 Lipiec 2017
Desernik jaglany

Desernik jaglany to połączenie kaszy jaglanej z ricottą, musem malinowym i chrupiącą kruszoną. Słodki a zdrowy! Wypróbujcie :)

.

Desernik jaglany

.

Składniki (6 porcji)

  • 20 dkg kaszy jaglanej
  • 4 łyżki zmielonego sezamu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 tabliczki zmielonej gorzkiej czekolady
  • + 6 foremek żaroodpornych

Maliny w syropie

  • 1,5 szklanki malin
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Na patelni rozgrzewamy mało, dodajemy maliny, cynamon i cukier, mieszając zagotowujemy.

Masa twarogowa

  • 250 g ricotty lub twarogu półtłustego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego lub skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 50 ml mleka
  • Twaróg mielimy, mieszamy z mlekiem, cukrem i aromatem na jednolitą masę.

Kruszonka

  • 2-3 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka zmielonego sezamu
  • 2 łyżka masła
  • Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i wyrabiamy ręcznie kruszonkę (składniki się połączą i „skleją”).

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie blendujemy na jednolity krem. Dodajemy sezam, czekoladę, mleko, cukier oraz miód, całość dokładnie mieszamy. Masę jaglaną przekładamy do foremek żaroodpornych, na wierzch wykładamy maliny w syropie, masę twarogową, całość posypujemy kruszonką. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Desernik jaglany Desernik jaglany

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz