Drożdżówki z marmoladą i cynamonową kruszonką

0
718
Rate this post

Idealne jako dodatek do śniadania lub poobiedni deser. Przed Wami słodkie bułeczki z marmoladą i cynamonową kruszonką. Warte skosztowania 😉

Składniki:

Ciasto:

  • 22 dkg mleka
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 10 dkg brązowego cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 8 dkg oleju lub masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

+ marmolada

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Z podanych składników zarabiamy ciasto drożdżowe. Odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkujemy go na stolnicy, smarujemy marmoladą, zawijamy w rulon. Kroimy go w 2 cm plastry, każdy kawałek wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w odległości min. 3 cm od siebie). Smarujemy je białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 20 min w temperaturze 170 stopni.

Kruszonka:

  • 7 dkg mąki
  • 5 dkg brązowego cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 5 dkg masła

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż utworzą nam się grudki.