Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

0
615
Rate this post

Truskawki to zdecydowanie mój ulubiony owoc lata. W jakiej formie zawitały tym razem? 🙂

Składniki:

Ciasto:

Z przepisu na ciasto drożdżowe z owocami lata

+ kilkanaście truskawek, odszypułkowanych, pokrojonych na mniejsze kawałki

+ odrobina mleka do posmarowania drożdżówek

Kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i ugniatamy ręcznie do powstania “grudek”.

Ciasto wyrabiamy zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie na ciasto drożdżowe. Gdy wyrośnie, dzielimy go na kilkanaście równych części (nam wyszło 18 porcji), przekładamy na dwie duże blachy wyłożone papierem do pieczenia, formujemy na kształt koła, spłaszczamy ku środkowi, gdzie nakładamy truskawki. Ciasto smarujemy odrobiną mleka i oprószamy kruszonką. Bułeczki powinny być ułożone w kilku centymetrach odstępu od siebie, gdyż sporo urosną. Pieczemy jednocześnie dwie blachy na różnych wysokościach, w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem, przez czas 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego!