Filet z kurczaka w migdałowej panierce

0
680
Rate this post

Filet z kurczaka w migdałowej panierce podany na makaronie z pesto bazyliowym.

Filet z kurczaka w migdałowej panierce

Składniki: (3-4 porcje)

  • 200 g makaronu np. tagliatelle
  • 100 g pesto bazyliowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • 4 łyżki drobno zmielonych migdałów
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • dodatkowo do podania: cytryna, parmezan, listki bazylii

Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, porcjujemy na mniejsze kawałki. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce ze zmielonych migdałów i bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kąski kurczaka na złoty kolor.

Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i mieszamy z zielonym pesto. Na talerze wykładamy porcję makaronu oraz kurczaka. Danie posypujemy świeżo startym parmezanem, dekorujemy listkami bazylii, a tuż przez podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.

Smacznego!