Galette z orzechami i miodem

0
616
Rate this post

Kruche ciasto, chrupiące orzechy i miód… połączenie idealne na niedzielne popołudnie, warte grzechu.

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki wieloziarnistej
  • 1 żółtko
  • 40 g brązowego cukru
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg zmielonych orzechów włoskich

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Nadzienie:

  • 5 łyżek miodu
  • 20-30 posiekanych orzechów – włoskich oraz laskowych
  • 2 średnie jabłka
  • odrobina bułki tartej

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, placek rozwałkujemy, wylepiamy nim blachę, zostawiając niewielką ilość na zagięcie boków ciasta. Na ciasto wykładamy cienko pokrojone plastry jabłek, posypujemy je odrobiną bułki tartej oraz orzechami, całość polewamy miodem.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!