Desery

Jagielnik z konfiturą i kruszonką

14 Listopad 2017
Jagielnik z konfiturą i kruszonką

Jagielnik z konfiturą i kruszonką, czyli deser na bazie kaszy jaglanej i ricotty z dodatkiem konfitury wiśniowej i orzechowo- owsianej kruszonki. Jeszcze gorący rozpływa się w ustach.

.

Jagielnik z konfiturą i kruszonką

.

Składniki:

4 porcje:

  • 100 g kaszy jaglanej/ waga przed gotowaniem
  • 120 ml mleka
  • 250 g ricotty lub twarogu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu

Przełożenie

  • 150-200 g konfitury wiśniowej lub truskawkowej

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka zmielonych orzechów laskowych

Dodatkowo: 4 foremki żaroodporne, listki mięty lub bazylii do dekoracji

 

Kaszę jaglaną prażymy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Odstawiamy do przestygnięcia. W jednym naczyniu umieszczamy kaszę, twaróg, mleko, orzechy, cynamon, miód oraz cukier i aromat. Całość mieszamy i bledujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do foremek. Na wierzch dodajemy po 2 łyżeczki konfitury, na końcu posypując kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez ok 25 minut. Dekorujemy listkami mięty lub bazylii.

Jagielnik z konfiturą i kruszonką Jagielnik z konfiturą i kruszonką

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz