Na śniadanie

Jajka zapiekane w pomidorach

14 Listopad 2017
Jajka zapiekane w pomidorach

Jajka zapiekane w pomidorach z dodatkiem ziół, czosnku i sera lazur. Idealna opcja na wspólne śniadanie dla dwojga. W najbliższym czasie spodziewajcie się innych odsłon tego typu dań :)

Składniki:

2 porcje

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 20 g sera lazur/ lub innego pleśniowego
  • 1/3 łyżeczki lubczyku
  • 1/3 łyżeczki bazylii
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Dodatkowo: świeże zioła do dekoracji, bagietka, 2 foremki żaroodporne + 1 większa

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę. Rumienimy. Wlewamy pomidory, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz suszonymi ziołami. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość przekładamy do foremek, dodajemy pokrojony ser, na wierzch wlewamy po jednym jajku. Oprószamy solą i pieprzem. Do większego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę- do 1/3 wysokości foremek, a następnie umieszczamy je w piekarniku. Zapiekamy w kąpieli wodnej przez ok 10 minut- białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami.

Jajka zapiekane w pomidorach Jajka zapiekane w pomidorach Jajka zapiekane w pomidorach

Brak komentarzy

Zostaw komentarz