Na śniadanie

Jajka zapiekane z chorizo i fasolą

21 Listopad 2017
Jajka zapiekane z chorizo i fasolą

Jajka zapiekane z chorizo i fasolą, w sosie pomidorowym z dodatkiem lubczyku, kukurydzy i gorgonzoli.

.

Jajka zapiekane z chorizo i fasolą

.

Składniki (2 porcje):

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 łyżki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 50 g kiełbaski chorizo lub innej ulubionej
  • 20 g gorgonzoli
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka

+ foremki żaroodporne

Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy posiekany czosnek z cebulą. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, przesmażamy przez dodatkowe 3 minuty. Dorzucamy pomidory, fasolę, kukurydzę, całość doprawiamy przyprawami. Pozostawiamy na ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Do większego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę (do 1/3 wysokości mniejszych foremek), następnie umieszczając w nich kokliki z przygotowanymi składnikami. Na wierzch układamy plaster sera oraz wbijamy jajko. Całość zapiekamy przez ok 10 minut- białko będzie ścięte, a żółtko płynne w środku. Oprószamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Jajka zapiekane z chorizo i fasolą

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz