Jaką płytę grzewczą wybrać?

0
373
Rate this post

Wybór odpowiedniej płyty grzewczej do kuchni to nie lada wyzwanie. Wpływa bowiem nie tylko na wygodę i komfort gotowania, ale także na wygląd kuchni oraz… domowy budżet. Jaka płyta będzie najlepsza? Czym się kierować przy wyborze i jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi modelami?

Wybór płyty grzewczej – o czym warto pomyśleć? 

Estetyka i design, łatwość użytkowania i utrzymania w czystości, bezpieczeństwo, energooszczędność, funkcjonalność – oto kryteria, które powinno się rozpatrzyć, poszukując najlepszej płyty grzewczej. Jakie są możliwości i które płyty będą najlepsze…? 

Płyty indukcyjne 

Cieszą się ogromną popularnością i obecnie są jednymi z najchętniej wybieranych modeli płyt grzewczych. Do ich zalet można zaliczyć bezpieczeństwo i wygodę użytkowania, łatwość utrzymania w czystości, energooszczędność oraz stylowy i elegancki design. 

Działanie płyty indukcyjnej polega na oddawaniu ciepła w momencie zetknięcia powierzchni płyty z dnem odpowiedniego naczynia. Z tego powodu na płycie indukcyjnej należy używać wyłącznie specjalistycznych garnków. Indukcyjne płyty grzewcze nagrzewają się w szybki sposób, ponieważ wytwarzają minimalną ilość ciepła. Co najważniejsze, same w sobie są zimne – nagrzewają się wyłącznie od naczynia, co jest bezpiecznym i wygodnym rozwiązaniem. Niektóre płyty indukcyjne nie muszą mieć określonych pól, co pozwala na sporą swobodę w gotowaniu. Niektóre modele, jak np. Electrolux z serii MultipleBridge dostosowują wielkość pól grzewczych do rozmiarów garnków. 

Płyta ceramiczna 

Płyty ceramiczne, zwane też elektrycznymi, swoim wyglądem przypominają płyty indukcyjne. Podobnie jak one mają gładką, szklaną powierzchnię, co wygląda elegancko i nowocześnie, są także proste do utrzymania w czystości. Na tym jednak kończą się podobieństwa. W płycie ceramicznej  spiralne grzałki wyznaczają konkretne pola grzejne, o określonym rozmiarze, które podgrzewają naczynia. Płyta ceramiczna nie wymaga używania specjalistycznych naczyń. Niestety, taka płyta grzewcza  może zużywać nawet 30% więcej energii niż płyta indukcyjna.– zużywa o niemal 30% więcej energii niż płyty indukcyjne.  

Płyta gazowa 

Nadal dużą popularnością, jeśli chodzi o płyty grzewcze, cieszą się płyty gazowe. Klasyczne, proste i… uwielbiane przez miłośników gotowania! Mogą posiadać 4 lub 5, a nawet 6 palników. Naczynia stawia się na rusztach, umieszczonych nad palnikami. Ogień, wytwarzany przy wykorzystaniu gazu, podgrzewa garnki. Płyty gazowe posiadają mniejszą sterowność niż płyty indukcyjne czy ceramiczne – można jedynie zmniejszać płomień – za to mają w sobie urok żywego ognia, który przydaje się podczas przygotowywania niektórych potraw. Opary gazu mogą osiadać na meblach, same płyty, ze względu na liczne „zakamarki” również wymagają nieco wysiłku przy czyszczeniu, ale systematyczność i dobra technika pozwolą się cieszyć jej doskonałym wyglądem – nie ma ryzyka zarysowań takich, jak w przypadku powłok ceramicznych. 

Jaką płytę grzewczą wybrać? Która będzie najlepsza? 

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, wygodę, wygląd, łatwość utrzymania w czystości i estetyczny wygląd – wygrywa indukcja. Płyty ceramiczne są tańsze, ale nie posiadają aż tylu funkcji, generują również więcej prądu. Płyta gazowa to z kolei klasyk, który obroni się w każdej kuchni. Jaka płyta grzewcza będzie więc najlepsza? Niestety – nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale duży wybór pozwoli każdemu znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.