Kasze

Kasza bulgur na zielono

12 Lipiec 2016
Kasza bulgur na zielono

Jedna z najzdrowszych kasz przyrządzona z cukinią, porem i zieloną papryką, z dodatkiem natki pietruszki i pestek dyni. W tym tygodniu, dla kontrastu pojawi się również przepis z czerwonymi składnikami w roli głównej :)

.

Kasza bulgur na zielono

.

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść pestek dyni
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Kaszę bulgur gotujemy z lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz cebulą pokrojoną w pióra. Podsmażamy na lekko złoty kolor. Dorzucamy pokrojoną cukinię, paprykę i pora, całość smażymy przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowaną kaszę, mieszamy. Podajemy z pestkami dyni.

Smacznego!

Kasza bulgur na zielono Kasza bulgur na zielono

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz