Kasza bulgur na zielono

0
1089
5/5 - (1 vote)

Jedna z najzdrowszych kasz przyrządzona z cukinią, porem i zieloną papryką, z dodatkiem natki pietruszki i pestek dyni. W tym tygodniu, dla kontrastu pojawi się również przepis z czerwonymi składnikami w roli głównej 🙂

Kasza bulgur na zielono

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść pestek dyni
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Kaszę bulgur gotujemy z lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz cebulą pokrojoną w pióra. Podsmażamy na lekko złoty kolor. Dorzucamy pokrojoną cukinię, paprykę i pora, całość smażymy przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowaną kaszę, mieszamy. Podajemy z pestkami dyni.

Smacznego!

Źródło: https://studentwpodrozy.pl/jakie-sa-twoje-ulubione-inicjatywy-turystyczne-zorientowane-na-zrownowazony-rozwoj/