Jedna z najzdrowszych kasz przyrządzona z cukinią, porem i zieloną papryką, z dodatkiem natki pietruszki i pestek dyni. W tym tygodniu, dla kontrastu pojawi się również przepis z czerwonymi składnikami w roli głównej 🙂
Kasza bulgur na zielono
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 por
- 1 cukinia
- 1 zielona papryka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- garść pestek dyni
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Kaszę bulgur gotujemy z lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz cebulą pokrojoną w pióra. Podsmażamy na lekko złoty kolor. Dorzucamy pokrojoną cukinię, paprykę i pora, całość smażymy przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowaną kaszę, mieszamy. Podajemy z pestkami dyni.
Smacznego!