Kasza bulgur z pieczarkami

0
10619
Rate this post

Co jeszcze na dzisiaj? Pyszna i zdrowa kasza bulgur 🙂

Kasza bulgur z pieczarkami, papryką i suszonymi pomidorami

Składniki (2 porcje):

  • 10 dkg kaszy bulgur
  • 25 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w pióra
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę
  • kilka suszonych pomidorów
  • parmezan
  • natka pietruszki, posiekana
  • pestki dyni
  • 2 łyżki masła
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz

Kaszę bulgur gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, by lekko się zeszkliła. Dodajemy pieczarki i przesmażamy je na większym ogniu, do momentu odparuje z nich nadmiar soków. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Pieczarki przesuwamy na bok patelni, dorzucamy paprykę i delikatnie ją podsmażamy. Ugotowaną kaszę przekładamy na patelnię, dodajemy suszone pomidory, natkę pietruszki i bazylię do smaku. Przed podaniem posypujemy parmezanem oraz pestkami dyni.

Smacznego!