Kasze

Kasza bulgur z pieczarkami

18 Kwiecień 2016
Kasza bulgur z pieczarkami

Co jeszcze na dzisiaj? Pyszna i zdrowa kasza bulgur :)

.

Kasza bulgur z pieczarkami, papryką i suszonymi pomidorami

.

Składniki (2 porcje):

  • 10 dkg kaszy bulgur
  • 25 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w pióra
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę
  • kilka suszonych pomidorów
  • parmezan
  • natka pietruszki, posiekana
  • pestki dyni
  • 2 łyżki masła
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz

Kaszę bulgur gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, by lekko się zeszkliła. Dodajemy pieczarki i przesmażamy je na większym ogniu, do momentu odparuje z nich nadmiar soków. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Pieczarki przesuwamy na bok patelni, dorzucamy paprykę i delikatnie ją podsmażamy. Ugotowaną kaszę przekładamy na patelnię, dodajemy suszone pomidory, natkę pietruszki i bazylię do smaku. Przed podaniem posypujemy parmezanem oraz pestkami dyni.

Smacznego!

Kasza bulgur z pieczarkami

Przepis dodaję do akcji:

 
Pieczarkowy Tydzień 2016

Inne przepisy z kategorii

5 Komentarze

  • Reply bryssska 18 Kwiecień 2016 at 19:44

    wygląda bardzo zachęcająco, taka kolorowa ;-)

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 18 Kwiecień 2016 at 21:28

      Dziękuję, mam nadzieję, że skosztujesz ;)

  • Reply mopswkuchni 18 Kwiecień 2016 at 20:57

    Bardzo interesujące lekkie danie z dodatkiem pieczarek :) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 18 Kwiecień 2016 at 21:29

      A dziękuję, dołączam :)

      • Reply mopswkuchni 19 Kwiecień 2016 at 09:08

        Świetnie! To może jeszcze coś dorzucisz? Zapraszam i serdecznie pozdrawiam

    Zostaw komentarz