Kasza gryczana z fasolką szparagową i burakiem

0
959
Rate this post

Ostatnio na blogu rządziła kasza jaglana, dzisiaj dla urozmaicenia danie na bazie… białej kaszy gryczanej. Pewnie część z Was już wie, że ostatnio wciągnęłam się w książkę „Jaglany Detoks”, udało mi się również przeprowadzić 7-dniową „kurację” 🙂 Czy można uzależnić się od kaszy? Hmm, myślę że można zmienić nawyki żywieniowe na dobre. I choć trudno by mi było zrezygnować z makaronu, z pewnością zmienię proporcje co składnika bazowego. Jeszcze dzisiaj zaproszę Was do udziału w mojej nowej akcji kulinarnej „Kasza jaglana na słodko i słono”. Mam nadzieję, że wspólnie przygotujemy niezłe menu 🙂 A tymczasem zostawiam Was z przepisem.

Kasza gryczana z fasolką szparagową i burakiem

Składniki (2 porcje):

  • 100 g białej kaszy gryczanej
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 burak
  • 50 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść migdałów, posiekanych, uprażonych
  • oliwa
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Buraka obieramy, kroimy na cienkie plasterki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plasterki skrapiamy oliwą, oprószamy solą oraz rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut.

Czosnek podsmażamy na 1 łyżce oliwy na lekko złoty kolor, dodajemy fasolkę szparagową (użyłam mrożonej, świeżą w sezonie gotujemy w wodzie). Całość przesmażamy do miękkości warzyw, doprawiamy solą oraz pieprzem. W małym rondelku umieszczamy jogurt oraz pokrojoną gorgonzolę, stawiamy na palnik, doprowadzamy do połączenia i rozpuszczenia składników. Doprawiamy pieprzem.

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy sos z gorgonzoli oraz fasolkę z czosnkiem. Układamy plasterki buraków, potrzepujemy uprażonymi migdałami.

Smacznego!