Kasze

Kasza jaglana z batatem i cukinią

25 Marzec 2017
Kasza jaglana z batatem i cukinią

Kasza jaglana z batatem i cukinią, szpinakiem, pestkami dyni oraz parmezanem.

.

Kasza jaglana z batatem i cukinią

.

Składniki (2-3 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 mała cukinia
  • 1 batat, obrany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście szpinaku
  • 1 pęczek natki piteruszki
  • sól, pieprz, oregano
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
  • pestki dyni
  • parmezan

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, szklimy. Dorzucamy pokrojonego w kostkę batata oraz cukinię, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Przesmażamy przez 5 minut, następnie dolewamy ok 50 ml wody. Smażymy przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ugotowaną kaszę oraz liście szpinaku. Mieszając zostawiamy na ogniu dodatkowe 1-2 minuty- liście szpinaku powinny nieco zwiędnąć. Przed podaniem posypujemy danie pestkami dyni oraz parmezanem.

Smacznego! 

Kasza jaglana z batatem i cukinią

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz