Kasze

Kasza jaglana z łososiem i papryką

13 Luty 2017
Kasza jaglana z łososiem i papryką

Kasza jaglana z łososiem i papryką, wzbogacona smakiem czosnku, natki pietruszki i sera gorgonzola. Danie gotowe w kilka chwil. Ostatnio nawał pracy powoduje, że nie mam możliwości spędzać w kuchni tyle czasu co bym chciała. Nie znaczy to, że sięgam po „gotowce”. Nawet w 15 minut można przyrządzić niezwykle smaczne i zdrowe potrawy. Między innymi dlatego uwielbiam kaszę jaglaną- można z nią eksperymentować na 1000 sposobów.

.

Kasza jaglana z łososiem i papryką

.

Składniki (2-3 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g łososia wędzonego
  • 6 szt papryczek pepperoni z zalewy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera gorgonzola
  • prażone pestki słonecznika
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • sól, pieprz
  • parmezan

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posikany czosnek. Rumienimy go na lekko złoty kolor. Dodajemy pokrojoną paprykę, łososia oraz natkę pietruszki. Całość smażymy przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ugotowaną kaszę wsypujemy na patelnię, dodajemy ser gorgonzola. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika oraz tartym parmezanem.

Prawda, że błyskawiczne w przygotowaniu? :)

Kasza jaglana z łososiem i papryką

Inne przepisy z kategorii

3 Komentarze

  • Reply adri 13 Luty 2017 at 15:32

    Uwielbiam kaszę jaglaną! I na słodko i na słono :) Pozdrawiam

  • Reply Programista w kuchni 13 Luty 2017 at 16:00

    Świetny przepis! Ja bym mógł jeść kaszę jaglaną bez przerwy :)

  • W kuchennym młynie
    Reply W kuchennym młynie 13 Luty 2017 at 16:02

    Dziękuję :) Myślę, że ta miłość do kaszy jaglanej wyjdzie nam tylko na dobre :)

  • Zostaw komentarz