Kasze

Kasza jaglana z porem i fasolką

9 Luty 2017
Kasza jaglana z porem i fasolką

Kasza jaglana z porem i fasolką z dodatkiem szynki prosciutto, gorgonzoli i suszonych pomidorów. Uwielbiam takie połączenia :)

.

Kasza jaglana z porem i fasolką

.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 100 g fasolki szparagowej- wykorzystałam mrożoną
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 50 g szynki prosciutto lub innej długodojrzewającej
  • 50 g sera gorgonzola- użyłam włoskiego sera mascarpone & gorgonzola
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • posiekana natka pietruszki
  • garść pestek słonecznika
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz pora, rumienimy przez 1-2 minutki. Dodajemy fasolkę, smażymy przez ok 5 minut- jeżeli dalej będzie twarda- wydłużamy czas smażenia. Całość oprószamy solą oraz pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dodajemy pokrojoną szynkę, podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Ugotowaną kaszę przekładamy na patelnię, dorzucamy pokrojony ser oraz pomidory, całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy uprażonymi nasionami słonecznika.

Smacznego!

Kasza jaglana z porem i fasolką

Inne przepisy z kategorii

1 Komentarz

  • Reply Jaglusia 9 Luty 2017 at 16:09

    Mmm kocham takie dania!:)

  • Zostaw komentarz