Kasza jaglana z warzywami

0
766
Rate this post

Stęskniłam się za kaszą jaglaną. Oj, tak. Dawno nie przyrządziłam żadnego dania na jej bazie. A to właśnie ona powinna być jednym z podstawowych składników wykorzystywanych z kuchni. Jest zdrowa, posiada wiele cennych wartości odżywczych, można ją przygotować zarówno na słono jak i słodko. Dzisiaj zapraszam na sałatkę z rukolą, warzywami, serem gorgonzola i pestkami dyni.

Składniki (2-3 porcje)

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii
  • rukola
  • ser gorgonzola
  • natka pietruszki
  • pestki dyni
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (w zależności od prod. może ona nieco się różnić). Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinię oraz  paprykę. Całość oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kaszę przekładamy na patelnię, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojony ser gorgonzola. Mieszamy.

Na talerze wykładamy rukolę, mieszankę kaszy i warzyw, całość posypujemy pestkami dyni.

Smacznego!