Stęskniłam się za kaszą jaglaną. Oj, tak. Dawno nie przyrządziłam żadnego dania na jej bazie. A to właśnie ona powinna być jednym z podstawowych składników wykorzystywanych z kuchni. Jest zdrowa, posiada wiele cennych wartości odżywczych, można ją przygotować zarówno na słono jak i słodko. Dzisiaj zapraszam na sałatkę z rukolą, warzywami, serem gorgonzola i pestkami dyni.
Składniki (2-3 porcje)
- 100 g kaszy jaglanej
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cukinii
- rukola
- ser gorgonzola
- natka pietruszki
- pestki dyni
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy do smażenia
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (w zależności od prod. może ona nieco się różnić). Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinię oraz paprykę. Całość oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kaszę przekładamy na patelnię, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojony ser gorgonzola. Mieszamy.
Na talerze wykładamy rukolę, mieszankę kaszy i warzyw, całość posypujemy pestkami dyni.
Smacznego!