Desery Kasze

Kasza jaglana zapiekana z truskawkami

16 Luty 2017
Kasza jaglana zapiekana z truskawkami

Kasza jaglana zapiekana z truskawkami, z dodatkiem daktyli, mleka kokosowego. Po górze posypana kruszonką z mąki jaglanej i płatków migdałowych. Pyszności :)

.

Kasza jaglana zapiekana z truskawkami

.

Składniki (6 porcji):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 400 g mrożonych truskawek
  • 6 łyżek dżemu truskawkowego

Na kruszonkę:

  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki płatków migdałowych

+ 6 foremek żaroodpornych, odrobina masła do ich wysmarowania

Kaszą jaglaną gotujemy przez 15 minut w lekko osolonej wodzie. Daktyle drobno siekamy. Ugotowaną kaszę umieszczamy w 1 naczyniu z mlekiem kokosowym, cukrem oraz daktylami, całość blednujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Przekładamy do wysmarowanych masłem foremek żaroodpornych.

Rozmrożone truskawki kroimy na połówki, mieszamy z dżemem. Wykładamy na masę jaglaną.

Masło, cukier, mąką jaglaną oraz płatki umieszczamy w miseczce i wyrabiamy rękami do powstania grudek. Kruszonkę wykładamy na pozostałe składniki.

Pieczemy przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

 

Kasza jaglana zapiekana z truskawkami Kasza jaglana zapiekana z truskawkami Kasza jaglana zapiekana z truskawkami

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz