Kasza niejedno ma imię i oblicze- akcja kulinarna

0
674
Rate this post

Jeszcze nie tak dawno temu, kasza nie była zbyt częstym gościem w naszych domach. Owszem, kasze królowały na polskich stołach przez stulecia, lecz w XX wieku zostały wyparte przez produkty mączne oraz ziemniaki. Dzisiaj z podniesioną głową wracają do łask, a półki sklepowe zaczynają się uginać od ich różnorodnych odmian. Kasza gryczana, jaglana, kuskus, pęczak… dlaczego warto je spożywać?

Kasze dostarczają wielu cennych składników, mają działanie prozdrowotne, oraz co również istotne możemy z nich wyczarować niezliczoną ilość pysznych potraw. Ich spożywanie może uchronić nas m.in. przed nadwagą, otyłością, zaparciami, nowotworami, miażdżycą, a także cukrzycą.

Jednak jak w przypadku produktów o wielu “twarzach”, kasza kaszy nierówna. Warto pokusić się o spróbowanie każdej z odmian i wprowadzić do jadłospisu te z nich, które najbardziej przypadły nam do gustu. I choć nie jesteśm w stanie przekazać ich smaku (tą najprzyjemniejszą część zostawiam wam samym), podpowiem jakie są rodzaje kasz oraz ich właściwości odżywcze i lecznicze.

Kasza gryczana

Wytwarzana z nasion gryki, jest cennym źródłem fosforu, potasu, miedzi, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Jej spożywanie przyspiesza przemianę materii, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, wzmacnia naczynia krwionośne, normuje gospodarkę hormonalną oraz zwiększa odporność organizmu. Rozróżniamy dwa rodzaje kaszy gryczanej: nieprażoną (kremowa barwa, delikatny smak) oraz prażoną (charakterystyczna orzechowa barwa i charakterystyczny intensywny smak).

Kulinarne zastosowanie: Doskonale pasuje do  dań mięsnych, gulaszów oraz sosów grzybowych. Często łączy się ją z białym twarogiem, jako farsz do naleśników, pierogów, warzyw czy baza wegetariańskich kotlecików.

Kasza jaglana

Wyrabiana z ziaren prosa, zawiera w swym składzie żelazo, krzem, miedź, lecytynę, witaminy B1, B2 i B6. Dodając ją do jadłospisu, możemy liczyć na poprawę odporności oraz wzmocnienie formy włosów, skóry i paznokci. Zawiera w sobie również aminokwasy, które wpływają na regulację ciśnienia krwi, snu oraz temperatury ciała.

Kulinarne zastosowanie: Kasza jaglana jest jednym z tych produktów, który pasuje do większości dań. Możemy ją dodać do potraw mięsnych, warzywnych, zup oraz deserów i wypieków.

Kasza jęczmienna

Produkowana z ziaren jęczmienia, dostarcza organizmowi β-glukan (rozpuszczalny błonnik) oraz fitozwiązki, dzięki którym redukuje poziom złego cholesterolu. Wśród tych związków znajdują się przeciwutleniacze, posiadające właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. W zależności od stopnia rozdrobnienia kaszę jęczmienną dzielimy ją na: pęczak, perłową (kasza mazurska) oraz łamaną (wiejską).

Kulinarne zastosowanie: Jest doskonałym komponentem zup, gulaszy, gołąbków, zapiekanek oraz sosów grzybowych.

Kasza kukurydziana

Wytwarzana z ziaren kukurydzy, zawiera luteinę neutralizującą wolne rodniki. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu. W naszym kraju przyjęła się przede wszystkim jako kaszka dla niemowląt oraz element diety osób chorych na celiakię.

Kulinarne zastosowanie: Często stosowana jako zagęszczacz zup i sosów oraz składnik na ciasta, kluseczki, placuszki i naleśniki.

Kasza kuskus

Pro­du­ko­wa­na z twar­dej psze­ni­cy durum, jest lek­ko­straw­na i sy­cą­ca, za­wie­ra sporo biał­ka, dlatego też jest często wybierana przez osoby z chorym układem pokarmowym.

Kulinarne zastosowanie: Możemy jeść ją na słodko, dodając ulubione owoce i biały ser z jogurtem, lub na słono z mięsem i warzywami. Dobrze komponuje się również w sałatkach.

Kasza manna

Wy­twa­rza­na z psze­ni­cy, pod­czas jej prze­mia­łu na mąkę. Jest lek­ko­straw­na, dlatego zaleca się jej spożywanie osobom z problemami układu pokarmowego.

Kulinarne zastosowanie: Można ją spożywać w różnorodny sposób-  jest świetnym pomysłem na śniadanie (gotowana na mleku, podana z owocami), obiad (składnik zup, pulpetów, kotletów, gołąbków, kluseczek), kolację (składnik sałatki) czy deser.

Kasza owsiana

wyrabiana z owsa,  jest cennym źró­dłem błon­ni­ka i skład­ni­ków mi­ne­ral­nych. Za­wie­ra dużo białka o wysokiej wartości odżywczej, β-glu­kan, wyrównuje gospodarkę cholesterolową.

Kulinarne zastosowanie: Idealna do zup mlecznych, deserów oraz zagęszczania potraw., najlepiej smakuje na słodko – ugotowana na mleku, w połączeniu z owocami.

Każdy rodzaj kaszy wymaga innego traktowania. Zanim przystąpisz do pichcenia, zerknij na opakowanie i zapoznaj się ze sposobem oraz długością gotowania danego gatunku. Kupując kaszę, oprócz upodobań smakowych, warto dopasować ją do własnej diety i stanu zdrowia.

A teraz przejdę do sedna tematu, czyli kilka słów na temat organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej „Kasza niejedno ma imię i oblicze”

Akcja skierowana jest do wszystkich miłośników kaszy, jak i osób które dopiero zamierzają przekonać się co do jej nieograniczonej możliwości. A kombinować można na wszystkie sposoby- może stać się ona elementem wykwintnych dań, sycących zup, zdrowych sałatek jak i słodkich deserów i wypieków. Tym razem stawiamy na danie główne– to na tej płaszczyźnie sprawdzimy jej zastosowanie.

Dołącz do akcji

Prześlij przepis wraz ze zdjęciem na danie główne i zaskocz innych swą pomysłowością. Różnorodność wskazana- możesz wykorzystać kaszę gryczaną, jęczmienną, jaglaną, kukurydzianą, bulgur, quinoa, czy kuskus.