Keks czekoladowy

0
694
Rate this post

Intensywnie czekoladowy, z suszoną śliwką, orzechami, żurawiną oraz skórką pomarańczową. Pokochałam nowe wcielenie keksu 🙂

Składniki:

Inspiracja: Moje Wypieki

  • 12 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 dkg margaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 10 dkg roztopionej czekolady mlecznej
  • 10 dkg suszonej śliwki, pokrojonej na małe kawałki
  • 10 dkg orzechów włoskich, pokrojonych na małe kawałki
  • 4 dkg suszonej żurawiny
  • 5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • dodatkowo – pół łyżki mąki do obtoczenia bakalii

Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia  przesiewamy przez sitko, odstawiamy. W osobnej miseczce umieszczamy bakalie i obtaczamy je w mące. Margarynę ucieramy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, aromat waniliowy, roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Dodajemy do masy suche składniki, delikatnie mieszając drewnianą łyżką do powstanie jednolitej konsystencji. Dodajemy bakalie. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez ok 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!