Trufle

Korzenne trufle czekoladowe

16 Listopad 2017
DSC01318 a

Korzenne trufle czekoladowe z daktylami, cynamonem, orzechami laskowymi i skórką pomarańczową.

.

Korzenne trufle czekoladowe

.

Składniki:

Ok 20  trufli

  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • skórka starta z ½ cytryny oraz pomarańczy

Dodatkowo: orzechy do obtoczenia, papierowe papilotki

Daktyle wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. Odcedzamy. Wszystkie wymienione składniki umieszczamy w misie malaksera, blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do drugiego naczynia i schładzamy przez ok 1 godzinę w lodówce. Następnie formujemy niewielkiej wielkości kule. Obtaczamy w zmielonych orzechach, przekładamy do papilotek.

Idealnym dopełnieniem będzie herbata z imbirem, chili, cytryną oraz miodem.

Korzenne trufle czekoladowe Korzenne trufle czekoladowe

 

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz