Krem brokułowo – szpinakowy

0
524
Rate this post

Porcja zdrowej zielonej zupy, bogactwo smaku i cennych wartości odżywczych. Zupy o konsystencji kremu rozpuszczają się w ustach, a za sprawą dodatków uzupełniają jej smak o chrupkie doznania.

Składniki:

  • 3 małe marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duży brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 150 g serka naturalnego śmietankowego
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

+ 100 g ugotowanego makaronu, prażone pestki słonecznika

Na oliwie podsmażamy posiekane ząbki czosnku. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki, dorzucamy do rondelka, smażymy przez kilka minut. Dodajemy szpinak, całość dusimy pod przykryciem, do momentu jego całkowitego rozmrożenia. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Składniki zalewamy bulionem warzywnym, wrzucamy podzielone różyczki brokuła, gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy na jednolity krem. Ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy serek i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Podajemy z makaronem oraz uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!