Zupy

Krem marchewkowy z żurawiną

16 Październik 2015
DSC01656zzz

Co na dzisiaj? Zupę marchewkową z dodatkiem żurawiny!

Składniki (4-5 porcji):

  • 40 – 50 dkg marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka curry
  • 20 dkg suszonej żurawiny
  • pół szklanki śmietany
  • sól, pieprz, cukier

Warzywa myjemy, dokładnie obieramy. Cebulę drobno siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę z pietruszką w plasterki. Masło rozpuszczamy w dużym rondlu, wsypujemy cebulę, podsmażamy, a następnie dodajemy curry. Dokładnie mieszamy, zalewamy litrem gorącego bulionu, doprowadzamy do zagotowania. Dorzucamy pozostałe warzywa – ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok 20 minut. Zdejmujemy rondel z kuchenki, miksujemy zupę ze śmietaną na jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Zupę podajemy z suszoną żurawiną oraz kleksem śmietany (można rozprowadzić go za pomocą wykałaczki).

Smacznego!

DSC01658zzz DSC01661zzz DSC01662zzzz DSC01664zzz DSC01666zzz

inspiracja przepisu – “101 przepisów” tom 20, Świat Kobiety

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz