Krem pieczarkowo- warzywny z grzankami

0
770
Rate this post

Tradycyjna zupa pieczarkowa od dziecka kojarzyła mi się w nieco innej postaci- miała zupełnie odmienną konsystencję, a pieczarki występowały w pokrojonej formie. Jako zwolenniczka zup o konsystencji kremu, postanowiłam odmienić jej dotychczasowy charakter 🙂 Gęsta, kremowa, aromatyczna, i niezwykle smaczna- wzbogacona o dodatki, zapewni uczycie sytości na długo.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany
  • natka pietruszki
  • odrobina sera żółtego
  • grzanki czosnkowe
  • papryka w proszku

Cebulę oraz czosnek siekamy, wrzucamy na rozgrzane w rondelku masło, podsmażamy przez 2-3 minutki. Pieczarki myjemy, kroimy, dodajemy do garnka, smażmy do momentu aż zmiękną i nieco zbrązowieją. Oprószamy solą i pieprzem. Dorzucamy wcześniej umyte i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki, całość zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut. Do zupy dodajemy zaprawioną śmietanę, a następnie blendujemy ją do uzyskania konsystencji jednolitego kremu. Jeżeli wyjdzie za gęsta, możemy dolać nieco bulionu i ponownie wymieszać. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem oraz papryką, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z plasterkiem żółtego sera oraz grzankami czosnkowymi.

Smacznego!