Zupy

Krem z białej fasolki

2 Październik 2015
DSC01530zzz

Zgodnie z obietnicą, przed wami kolejna propozycja zupy na jesienne dni- tym razem w fasolką w roli głównej.

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • oliwa do smażenia
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie- 4 szt
  • liść laurowy- 3 szt

 Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy na złoty kolor posiekany czosnek oraz cebulę. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki, oprószamy solą, smażymy przez 3-4 minuty. Fasolkę odcedzamy z zalewy, dorzucamy do garnka. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy majeranek, ziele oraz listki laurowe, gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut (do miękkości warzyw). Dodajemy do zupy zaprawioną śmietanę, całość blendujemy na gładki krem. Danie doprawiamy  pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przed podaniem można dodatkowo dodać kleks śmietany.

Smacznego!

DSC01531zzzz DSC01536zzzz

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz