Nic lepiej nie rozgrzewa jesienią niż aromatyczna zupa z warzyw. Dawka witamin w postaci gorącego kremu doda wam energii na resztę dnia. Warto skorzystać 🙂

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
  • 1/2 pora
  • 1 mały seler
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • oliwa do smażenia
  • 1-2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne lub ostra papryka
  • ziarna słonecznika
  • szpinakowy makaron tagliatelle

Cebulę oraz czosnek siekamy, wrzucamy do garnka i smażymy przez kilka minut na rozgrzanej oliwie. Pozostałe warzywa: ziemniaki oraz selera obieramy, kroimy w kostkę; pora oraz kalafior myjemy, kroimy na drobne kawałki; a następnie dodajemy do zeszklonej cebuli i czosnku, smażąc przez kolejne 5- 8 minut.

Do zawartości garnka wlewamy bulion, doprawiamy pieprzem oraz solą i gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut (aż warzywa zmiękną). Zdejmujemy zupę z palnika, zaprawiamy śmietaną, a następnie miksujemy za pomocą blendera (na wysokich obrotach) na gładki krem. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, słonecznik prażymy na “suchej” patelni, dodając następnie składniki do zupy. Na zakończenie, by nadać daniu pikanterii, posypujemy go pieprzem cayenne lub ostrą papryką.

Smacznego!