Zupy

Krem z białych warzyw z makaronem tagliatelle

25 Wrzesień 2015
DSC05355zzz

Nic lepiej nie rozgrzewa jesienią niż aromatyczna zupa z warzyw. Dawka witamin w postaci gorącego kremu doda wam energii na resztę dnia. Warto skorzystać :)

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
  • 1/2 pora
  • 1 mały seler
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • oliwa do smażenia
  • 1-2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne lub ostra papryka
  • ziarna słonecznika
  • szpinakowy makaron tagliatelle

Cebulę oraz czosnek siekamy, wrzucamy do garnka i smażymy przez kilka minut na rozgrzanej oliwie. Pozostałe warzywa: ziemniaki oraz selera obieramy, kroimy w kostkę; pora oraz kalafior myjemy, kroimy na drobne kawałki; a następnie dodajemy do zeszklonej cebuli i czosnku, smażąc przez kolejne 5- 8 minut.

Do zawartości garnka wlewamy bulion, doprawiamy pieprzem oraz solą i gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut (aż warzywa zmiękną). Zdejmujemy zupę z palnika, zaprawiamy śmietaną, a następnie miksujemy za pomocą blendera (na wysokich obrotach) na gładki krem. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, słonecznik prażymy na “suchej” patelni, dodając następnie składniki do zupy. Na zakończenie, by nadać daniu pikanterii, posypujemy go pieprzem cayenne lub ostrą papryką.

Smacznego!

DSC05355zzz

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz