Zupy

Krem z fasolki z tortellini i gorgonzolą

14 Październik 2015
DSC01639zzz

Składniki (4 porcje):

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • oliwa do smażenia
  • 450 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli

Dodatkowo:

  • 100 g makaronu tortellini z ulubionym nadzieniem
  • 50 g sera gorgonzola + 1 łyżka jogurtu
  • garść orzechów laskowych

Cebulą i czosnek obieramy, siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.  Marchew, pietruszkę oraz seler, myjemy, oczyszczamy, kroimy na drobne kawałki, dorzucamy do rondelka wraz z fasolką. Całość oprószamy solą, wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut (do miękkości warzyw). Zupę odstawiamy z palnika, dodajemy zaprawiony jogurt, wyławiamy kilka sztuk fasolki, blendujemy ją do uzyskania jednolitego kremu, na koniec doprawiając szczyptą soli i pieprzem.

Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, kawałkami fasolki, roztopionym serem z jogurtem oraz uprażonymi orzechami.

Smacznego!

DSC01646zzz DSC01647zzz DSC01649zzz DSC01651zzz DSC01653zzzz

Ten przepis bierze udział w akcji „Wegetariański obiad V” oraz „Jesienne zupy” :)

Wegetariański obiad V

Jesienne zupy

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz