Krem z gruszki i pietruszki

0
696
Rate this post

Propozycja na wyśmienitą zupę, która dostarcza kubkom smakowym wiele doznań. Pierwsza łyżka na ostro, druga na słodkawo, i tak naprzemiennie : ) Przepis ten został odnaleziony na blogu kulinarnym kwestiasmaku.pl i od razu pobudził ręce do działania.

Składniki (4 porcje):

  • 60 dkg korzenia pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 250 ml mleka
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • dodatkowo do podania: tarty żółty ser, świeża, zielona cebulka, chilli

Obieramy pietruszkę i kroimy ją na małe kawałki. Rozgrzewamy w garnku masło oraz oliwę, wrzucamy pietruszkę, oprószamy ją solą i smażymy na średnim ogniu przez ok 5 minut. W międzyczasie obieramy gruszkę, wydrążamy nasiona, również kroimy na małe kawałki, a następnie dorzucamy je do garnka. Dodajemy cynamon, smażymy przez dodatkowe 5 minut, nie zapominając o mieszaniu. Całość doprawiamy pieprzem, wlewamy wywar warzywny, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy zupę przez ok 10 minut, powoli dolewamy mleko, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy garnek z palnika, dodajemy sok z cytryny, miksujemy blenderem na jednolity krem. Zupę podajemy z tartym żółtym serem, zieloną cebulką oraz odrobiną chilli.

Smacznego!