Kremowa zupa z batatów z kruszonką z czerwonego ryżu

0
594
Rate this post

Uzupełniamy przepiśnik o kolejny jesienny rozgrzewający przepis-  dzisiaj przygotowałam dla was kremową zupę z batatów, marchewki i soczewicy z aromatycznymi przyprawami i kruszonką z czerwonego ryżu. Zapraszam do skosztowania 😉

Składniki:

Zupa:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 kg batatów
  • 2 marchewki
  • 2 cm imbiru, drobno startego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka mleka

Cebulę oraz czosnek siekamy, wrzucamy na rozgrzany w rondlu tłuszcz. Podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojoną marchewkę, bataty oraz przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry, kolendrę, całość smażymy przez dodatkowe kilka minut. Składniki zalewamy bulionem, wrzucamy soczewicę, gotujemy pod przykryciem 15-20 minut (do miękkości warzyw.) W połowie gotowania wlewamy do zupy mleko.

Zupę odstawiamy z palnika i blendujemy na jednolity krem.

Kruszonka:

  • 100 g czerwonego ryżu
  • natka pietruszki
  • kolendra
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

+ pestki dyni

Ryż gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości (ok 20 minut), przekładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przyprawy, prażymy przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy do zupy wraz z pestkami dyni.

Smacznego!