Kremowa zupa z buraczków

0
542
Rate this post

Porcja aromatycznej zupy, która rozgrzeje nas w nieco chłodniejsze dni lata. Idealna w smaku również w wersji podanej na zimno.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 4 średniej wielkości buraki
  • oliwa do smażenia
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki śmietany
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 3 liście laurowe
  • koperek, szczypiorek
  • sól, pieprz
  • ugotowane jajka

Warzywa obieramy, myjemy, drobno kroimy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na złoty kolor cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy pozostałe warzywa, oprószamy solą, smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Całość zalewamy bulionem warzywnym, wrzucamy liście laurowe. Zupę gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut (do miękkości warzyw). Wyciągamy liście, dodajemy zaprawioną śmietanę. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Do zupy dodajemy chrzan, koperek, szczypiorek, doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Smacznego!