Kremowa zupa z kukurydzy

0
1135
Rate this post

W sezonie jesienno- zimowym zdecydowanie rządzą zupy- rozgrzewające, sycące, o kremowej konsystencji. Przygotujcie się na sporą dawkę przepisów w najbliższym czasie 😉

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie (ok 150 g)serka śmietankowego słonego
  • odrobina papryczki chilli
  • sól, pieprz

Kukurydzę odsączamy z zalewy, zostawiamy kilka ziaren do dekoracji. Na oliwie podsmażamy przez kilka minut drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, dodajemy kukurydzę, chilli, cynamon, sól oraz pieprz, całość smażymy przez ok 5 minut. Wszystkie składniki zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Zupę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy serek i podgrzewając, mieszamy do momentu jego rozpuszczenia.

+ do podania: grillowana papryka, podprażone pestki dyni, natka pietruszki, słodka papryka w proszku

Smacznego!