Kremowa zupa z selera i pora z dodatkiem sera camembert

0
636
Rate this post

Wstyd się przyznać, ostatnio zaniedbałam „obowiązki” kulinarne. Nawał pracy skutecznie odciągnął mnie od kuchennego zacisza. Powoli wracam jednak do smacznej codzienności 🙂 Na rozgrzewkę lekko pikantna, kremowa zupa z selera, pora i ziemniaków, podana z camembertem oraz pestkami dyni.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń selera
  • por
  • 2 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa do smażenia
  • pestki dyni
  • camembert

Posiekany czosnek oraz cebulą podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy je solą, pieprzem oraz papryką, całość smażymy przez ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. Odstawiamy garnek z palnika, dodajemy zaprawioną śmietanę, blendujemy zupę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przed podaniem oprószamy zupę gałką muszkatołową, dodajemy pestki dyni oraz pokrojone kawałeczki sera camembert.

Smacznego!