Wstyd się przyznać, ostatnio zaniedbałam „obowiązki” kulinarne. Nawał pracy skutecznie odciągnął mnie od kuchennego zacisza. Powoli wracam jednak do smacznej codzienności 🙂 Na rozgrzewkę lekko pikantna, kremowa zupa z selera, pora i ziemniaków, podana z camembertem oraz pestkami dyni.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 korzeń selera
- por
- 2 ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- ostra papryka
- gałka muszkatołowa
- oliwa do smażenia
- pestki dyni
- camembert
Posiekany czosnek oraz cebulą podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy je solą, pieprzem oraz papryką, całość smażymy przez ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. Odstawiamy garnek z palnika, dodajemy zaprawioną śmietanę, blendujemy zupę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przed podaniem oprószamy zupę gałką muszkatołową, dodajemy pestki dyni oraz pokrojone kawałeczki sera camembert.
Smacznego!