Długo oczekiwany rabarbar, w końcu zagościł w mojej kuchni. Uwielbiam go za niepowtarzalny lekko kwaśny smak, który w połączeniu ze słodkimi składnikami tworzy kompozycję niezwykle apetyczną. A więc zakasujcie rękawy i do pracy 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy szybko jednolite ciasto, owijamy go folią i wkładamy na ok 45 minut do lodówki. Foremkę na tartę natłuszczamy niewielką ilością masła, a następnie dokładnie wykładamy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut, by lekko się podpiekło i zarumieniło.

Nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych daktyli

Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, miód oraz bakalie, całość smażymy przez 10- 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy, by masa nieco ostygła.

Kruszonka

  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki kokosu

Składniki umieszczamy w miseczce i palcami wyrabiamy z nich kruszonkę.

Na podpieczony spód wykładamy masę rabarbarową, pokrywamy ją kruszonkę i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez dodatkowe 35- 40 minut. Podajemy gdy ciasto przestygnie.

Smacznego!